Ana içeriğe atla

Annelik Serüveni 8. Hafta


Bebeğiniz artıık yer değiştirmeye ve hareket etmeye başladı. Bu hafta perde şeklinde el ve ayakları çıkmaya başladı bile. Kuyruk yavaş yavaş yok olmaya, nefes borusu da genişlemeye başlar. Beyninde sinir yollarını şekillendiren sinir hücreleri oluşmaya, kollara ayrılmaya başlar. Bebeğinizin cinsiyeti için acele etmeyin biraz daha sabretmek zorundasınız. Çünkü bebeğinizin dış genital organları henüz oluşmadı. Artık fasulye kadar olan bebeğiniz siz hissetmeseniz de hareket ediyor ve yer değiştiriyor. Bundan sonra kıyafetlerinizi değiştirme ihtiyacı hissetmeye başlayacaksınız. Rahat ve pamuklu kıyafetler tercih etmenizi tavsiye ederim.

Hamilelikte Kıyafet Seçimi

Hamilelik döneminde anne adayları olarak siz 3. ayından sonra kilo artışına bağlı olarak yeni kıyafetler almaya başlayacaksınız. Kilo alımına bağlı olarak karın büyüyecek, ellerde ve ayaklarda şişginlikler başlayacaktır. Bu sebeple artık eski kıyafetlerinizi kaldırın aşağıda size tavsiye ettiğim kıyafetleri şimdiden araştırmaya başlayın. Artık birçok markanın da hamile reyonları var. Hatta harika şeyler yapıyorlar.

Tercih Etmeniz gereken kıyafetler; eşofman, geniş tşirt ve sortlar, rahat elbiseler ve etekler, beli penye olan pantolonlar (göbeğinizi saran pantolonlar), pamuklu iç çamaşırları, tamamen düz olmayan 2-3 cm’lik topuğu olan ayakkabılar, ortopedik spor ayakkabıları. Yazın göbeğinizi açıkta bırakan bikiniler J

Tercih etmememiz gereken kıyafetler; beli sıkan sıkı giyecekler, naylon ve sentetik iç çamaşırları, sıkı iç çamaşırları, yüksek topuklu ayakkabılar, karın ve göbek kısmını sıkan kıyafetler, dar pantolonlar ve bacağı sıkın çoraplar

Bebeğiniz Latincede “genç olan” anlamına göre artık fetus olarak adlandırılıyor ve  boyu 15 mm bile oldu. Artık minik ağzı burnu görünebilir kıvama geldi, göz kapakları oluşmya başlıyor ama gözleri halan yapışık durumda. Süt dişlerinin uçları şekilleniyor. Şuanda bütün organları yerli yerinde, kendine has olan parmak izi şekillenmeye başlıyor.


Hormon seviyelerinizdeki yükseliş, göğüslerinizde büyüme ve diğer doku değişimlerini farkedeceksiniz. Bunların hepsi bebeğinizin ihtiyacı olacağı için emzirme dönemine hazırlık olarak vücudun hazırlanmasıdır. Hamileliğiniz boyunca göğüsleriniz büyümeye devam edecektir. Mide bulantılarınız ve kusmalarınız arıtıyor olabilir. Hormonal değişimlerinizin en büyük sebebi olan progesteronuzun yükselmesinden kaynaklı sizi uyuşuk yapabilir. Mide bulantısı ve kusma sebebiyle kilo alımında sıkıntı yaşayabilirsiniz, bazı kişiler kilo verebiliyor bu dönemde elinizden geldiğiniz sürede sağlıklı ve dengeli beslenmeye gayret göstermenizi tavsiye ederim.

Örnek olarak gebeliği süresince 12.5 kilo almış ve bebeğinizin 3400 gram ağırlığında doğurmuş bir anne adayının aldığı kilolarının dağılımı aşağıdaki şekildedir;
  • Bebek: 3400 gram
  • Amnios sıvısı 0.8 litre : 800 gram
  • Artan yağ depoları: 3500 gram
  • Uterus (rahim) : 900 gram
  • Plasenta : 600 gram
  • Meme dokusu gelişimi: 400 gram
  • Kan hacmi artışı: 1450 gram
  • Dokulararası sıvı artışı: 1450 gram
İstatistikler olması gerekenden bahseder. Ben tam 18 kilo almıştım. 60 Kilo ile hamileliğie başlayarak 38. Haftada 78 olarak 3.550 doğan bebeğimle eve geldiğimde göz ucuyla tartıya baktığımda sadece 9 kilo gitmiş ve kocaman bir göbekle kalmıştım. İşe başladığımda 3,5 aylıktı Çınar ve ben sadece hamilelik öncesi kilomdan 3 kilo fazlam kalmış, göbeğim korse sayesinde inmiş ve bebeğini emziren bir anne olarak iş hayatına geri dönmüştüm. Şimdiki kilom ise 55. İnsan isteyince herşeyi yapabiliyor emin olun. 

sabah bulantılarını hafifletmek için ne yapabiliriz.?
iyi bir gece uykusu almaya çalışın ve gün içinde bolca dinlenin. 
Sabah yataktan kalkınca biraz kuru kraker ya da bisküvi yiyin.
Midenizi dolu tutmak için sık sık küçük porsiyonlar şeklinde yemek yiyin.
Eğer yiyecekleri tolere edemiyorsanız sıvı almaya devam etmeniz önemlidir.

Çinko takviyesi zamanı: Çinko vücudu; hücre yapımında bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda kemik sağlığı açısından fayda sağlar. Yeterli çinko alımını sağlamak için mısır gevreği, kırmızı et, dana ve kuzu, kümes hayvanları; özellikle hindi, tam buğday ekmeği ve tahıllar, kuruyemiş, süt ürünleri ve yumurta yiyebilirsiniz. Çinko takviyesine başlamadan önce doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siz de Karküreyici Ebeveynlerden misiniz???

        Avustralyalı tanınmış çocuk psikoloğu Dr. Michael Carr-Gregg’e göre helikopter ebeveynliğin bir anlamda daha ileri bir versiyonu olan ve çocuklarının önüne çıkan her tür zorluğu ortadan kaldıran “kar küreyici” ebeveyn nesline geçtiğimizi söylemekle kalmayıp, bu konuda bizleri uyarıyor. Dr. Michael Carr-Gregg, X Kuşağı ebeveynlerinin çocuklarının hayatını çok kolaylaştırdığını, böylece çocukların karşılaştıkları problemleri kendileri çözemez ya da önlerine çıkan engelleri kendileri aşamaz hale geldiklerini söylüyor. Geçmişin sert, otoriter ve kuralcı ana-babaları nasıl oldu da yumuşacık oldular bilinmez ama b u kuşağın ebeveynleri çocuklarının önlerine çıkan engelleri ortadan kaldırarak, onların hayatını mümkün olduğunca kolay bir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu ne kadar doğru düşünmek gerekli.!!! Ben ve benim gibi çalışan anne babalar yoğun iş yaşamları nedeniyle çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamanın sıkıntısı içinde. Bu sebeple beynimize psiko

Mutlu olan çocuk Başarılı olacak çocuk görüşündeyim.

  Çocuklarımızı ağlatmasak ne güzel olur değil mi?   Oğlumu bugüne kadar ödül / ceza yöntemiyle ya da korkutarak büyütmedim… Uzmanlarda bu konuda çelişiyor. Bazı uzmanlara göre çocuğun hatasını anlaması için ceza verilmeli, bazılarına göre ödül ve ceza sisteminin hiç işe yaramadığı aksine çocukların olumsuz davranışlarını bireye daha çok yerleştireceğini söylüyorlar. Ben çocuk gelişimi uzmanı değilim sadece farklı görüşleri olan uzmanların kitaplarını okuyorum ve kendime göre doğru olan davranış biçimini belirlemeye çalışıyorum. Benim tek bir amacım var Çınar’ın herşeyden önce hatta benden öte bile mutlu olması. Zaten tüm anneler böyle değil midir? Tabi ki bende zaman zaman sinirleniyorum, kızıyorum oğluma, ama nihayetinde kızdığım için özür dileyebiliyorum. Sonuçta ne olursa olsun Çınar da bir birey ve annesinin de kendisi gibi hata yapabileceğini biliyor.

Bazen sorgulamak için düşmek lazım düşlerden hayatın içine; gel- git yaşamak lazım, ama biz her gün sabahtan diğerine git- gel yapabiliyoruz ancak…

Bazen yaşamın anlamını sorguluyoruz ya, bence hiç cevap alamıyoruz. Tabi alamıyoruz diye sorgulamaktan vazgeçelim demiyorum ama ya deliler haklıysa… biz boş bir dünyanın hunisinin içinden geçiyorsak, ya zaman kavramı yoksa boşuna saatlere bakıp akşam olmasını bekliyorsak. Yada dünya yuvarlak değilde huni gibiyse; evrenden aşağı düştüğümüzü hissediyorsak. Aslında deli diye adlandırdığımız insanlara benim saygım sonsuz. Bizim olmadığımız bir boyutta kendi hayallerinde yaşıyorlar. Sadece şartlar onlara uygun değil. Bizim dünyamız onların dünyasından çok daha kirli, dağınık ve çekilmez. Sonuçta hepimiz nefes alıyoruz, dünya yuvarlakmış kareymiş kime ne? Yada biz göremedikten sonra uzaylılar var olsa olmasa kim gerçekliğine inanırki.? Bazen sorgulamak içinde düşmek lazım düşlerden hayatın içine; gel- git yaşamak lazım, ama biz her gün sıradan bir sabahtan diğerine git- gel yapabiliyoruz ancak. İçimize de atamıyoruz artık orası da doldu, e tabi trafik sadece yolda değil, beynim