Ana içeriğe atla

Annelik Serüveni 12. Hafta


Bu haftanın en büyük değişimi olarak, bebeğinizin refleksleri gelişiyor. Artık parmaklarını açıp kapayabilecek, ayak parmaklarını kıvırmaya başlayabilecek, göz kasları gelişecek ve ağzı emme hareketini yapmaya başlayabilecek. Bebeğiniz yaklaşık 6 cm uzunluğunda ve yaklaşık 15 gram ağırlığında. Yani bir erik kadar. Yüzü insan yüzüne benzemeye başlıyor. Gözleri yerlerini aldı, kulakları şekilleniyor. Saçları uzamaya, yumuşak el ve ayak tırnakları oluşmaya başladı. Ağzında, sonrasında süt dişleri olacak 20 küçük tohumcuk oluşuyor.
Eğer karnınızı dürterseniz, siz belki fark etmeseniz bile o kıpırdanmaya başlayabilir. Hızla gelişen bağırsakları, göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçecek ve böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başlayacak. Bu hafta sinir hücreleri de hızla çoğalmaya başlarken, bebeğinizin beyin sinapsları da büyük ölçüde oluşmaya başlıyor. Şu an kulakları da olması gereken yere geldi. Henüz hissetmemiş olabilirsiniz ama uyanık olduğunda başparmağını emebiliyor, hareket ediyor ve tekme atabiliyor.

Artık organlarının olgunlaşacağı dönem başlayacak ve bu süreç tam 28 hafta sürecek. Bu sizin ilk hamileliğiniz değilse, eminiz birçoğunuz çoktan hamile elbiselerinizi giymeye başladınız bile. Eğer hala hamile kıyafetleri giyebilmek için küçükseniz, endişelenmeyin en azından belinizin kalınlaştığını, dar ve sıkı giysilerin içinde rahat edemediğinizi fark edeceksiniz. Bu hafta içerisinde mide yanmaları yaşayabilirsiniz. Göğüs kafesinizin altından boğazınıza kadar yayılan bir yanma ve ekşime hissi duymanız normaldir.  Hamileliğiniz boyunca plasenta, mideyi yemek borusundan ayıran kapakçıkları rahatlatmaya da yarayan progesteron hormonu üretir. Bilhassa uzandığınız ya da yattığınız zaman, mide asitleri boruya kaçar ve bu da sizde bir yanma hissi oluşturur. Giderek büyüyen rahminiz, mideniz üzerinde böyle bir basınç yaptığı için de bu sorun oluşur. O yüzden birçok kadın bu problemi hamileliğinin geç dönemlerine kadar çok da fazla hissetmeyebilir.

Mide ekşimesi yaşamamak için; günlük sıvı tüketiminizi öğünlerle tüketmektense, öğün aralarında tüketin. Daha ufak ve kolay sindirilebilir porsiyonlar yiyin. Lokmalarınızı iyi çiğneyin. Acı gıdalar, ekşi meyve suları, kahve ve çikolata yemekten kaçının. Yatarken kafanızı ve göğsünüzü vücudunuzdan daha yüksekte konumlamaya özen gösterin. Vücudunuzun yediklerinizi sindirebilmesi için akşam yemeklerinizi erken tüketin.
Fotoğrafını gördüğünüz minik benim bebeğimin 12 Hafta 3 günlük Çınar bey J Anlaşılır ilk görüntüsü sayılabilir Her doktora gidiği iple çektiğimiz zamanlardı. Ben hissetmesemde çok hareketliydi. Doktorumuz ense kalınlığını ölçmek için zor yakalamıştı onu..

Şimdi size 12. Haftada yapılacak testlerden bahsedeceğim.




Hamilelikte İkili Test
İkili tarama testi gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir. İkili test sonucuna göre bebekte trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18 (Edwards sendromu) denilen kromozomal anomalilerin bebekte olma riski araştırılır. Bu bebekler zeka geriliği ve bazı organ anomalileri olan hastalıklardır. Bu testlere zeka testi denmesinin nedeni de budur, ikili test bebeğin zeka düzeyini ölçen bir test değildir.

İkili test için gebeliğin 11-14 haftaları arasında anneden kan alınır (aynı normal kan tahlillerinde alındığı gibi). Bu kanda β-hCG ve PAPP-A düzeyleri ölçülerek, annenin yaşı ve diğer bazı özellikleri ile formule edilerek bilgisayar yardımıyla sonuç belirlenir. Bu teste ikili test denir. Eğer bu formüle bebeğin ense kalınlığı (NT) de eklenirse elde edilen  sonucun doğruluk oranı daha net olur, bu teste
kombine test (ikili kombine test) denir. Yani kombine test, ikili test ile ense kalınlığınının kombine edilmesi sonucu yapılan bir testtir. İkili test taraması ile down sendromlu bebeklerin %65'i tespit edilebilirken, kombine test ile %85'i tespit edilebilir. Her iki test de down sendromlu bebeklerin tamamını tespit edemez, down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin bir kısmında bu testlerin sonucunda risk yüksek gelmeyecektir, normal gelecektir.

İkili test sonucunda bu kromozomal anomalilerin bebekte kesin olarak var olup olmadığı tespit edilemez sadece bebekte bu anomalilerin olma riski normalden yüksek mi değil mi sorusunun cevabı alınır. Eğer risk normalden yüksek çıkarsa bebekte bu anomaliler kesin var mı sorusunun cevabını almak için
CVS veya amniosentez yöntemleri uygulanır.

İkili test sonucuna göre risk belirleme:

Size kendi test sonuçlarımı aktaracağım. Hep birlikte değerlendirme yapabilelim diye..

Fetal Ölçümler

CRL (Baş-Popo Mesafesi) : 53.4 mm
NT (Ense Kalınlığı)              :1.90 mm (yukarda paylaştığım resimde ense kalınlığını kendi doktorunuz ultrasonda ölçüyor. Çok önemli bir ölçüm olduğu için doktorunuzun bu konuda çok dikkatli olacaktır.)
LPM (Son Adet Tarihine Göre Gebelik Haftası: 12 Hafta 3 gün

Maternal Serum Bıochemistry
Maternal Serum Free B HCG :52.420 

Maternal Serum PAP-A :4.150

 
Estimated Risk at 10-14 Weeks Gestation                      Trisomy 21                Trisomy 13/18

Maternal Age :27              

Backgraund Risk                                                                      1:828                         1:1464

Ultrasound Risk                                                                       1:1413                       1:4085

Biochemistry Risk                                                                   1:5906                        1:10442

Adjusted Risk                                                                           1:10084                     1:27585

 
İkili test sonucunda Down sendromu için yüksek risk sınırı 1/270 kabul edilir. Yani sonuç 1/270'den büyük çıkarsa (örneğin 1/200) bebekte Down sendromu olma riski normalden yüksektir  ancak bebek normal de olabilir. Kesin tanı için CVS veya amniyosentez yapılmalıdır.
İkili test sonucunda Edwards sendromu (trizomi 18) için yüksek risk sınırı 1/100 kabul edilir. Yani sonuç 1/100'den büyük çıkarsa (örneğin 1/80) bebekte Edwards sendromu olma riski normalden yüksektir ancak bebek normal de olabilir. Kesin tanı için CVS veya amniyosentez yapılmalıdır. Benim yukarıdaki test sonuçlarıma göre doktorum herhangi bir risk görmediği için ikili testi gönül rahatlığıyla atlatmış oldum. Tabi benim bu değerlerimde %100 herhangi bir sorun olmadığı doktorum tarafından bana iletilmiştir. Sadece risk seviyem düşük ama olmayacağı anlamına gelmiyor

Burun Kemiği ölçümü (nazal bone):


Burun kemiği yokluğu (nazal bone absence) diye tanımlamak daha doğrudur, çünkü kemiğin varlığı veya yokluğu değerlendirilir. Nazal kemik yani burun kemiğinin ultrasonla değenlendirilmesini de ikili testle kombine ederek değerlendiren bazı merkezler vardır. Nazal kemiğin ultrasonda görülememesi trizomi olma riskini arttırır. Çünkü nazal kemik 11-14 hafta arasında normal fetusların %98'inde görülebilir, sadece %2'sinde görülemez. Trizomili 21 olan fetusların ise %70'inde nazal kemik görülemez. Trizomi 18 olan fetusların %50'sinde nazal kemik görülmez. Trizomi 13 olan fetusların %30'unda nazal kemik görülmez.


 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siz de Karküreyici Ebeveynlerden misiniz???

        Avustralyalı tanınmış çocuk psikoloğu Dr. Michael Carr-Gregg’e göre helikopter ebeveynliğin bir anlamda daha ileri bir versiyonu olan ve çocuklarının önüne çıkan her tür zorluğu ortadan kaldıran “kar küreyici” ebeveyn nesline geçtiğimizi söylemekle kalmayıp, bu konuda bizleri uyarıyor. Dr. Michael Carr-Gregg, X Kuşağı ebeveynlerinin çocuklarının hayatını çok kolaylaştırdığını, böylece çocukların karşılaştıkları problemleri kendileri çözemez ya da önlerine çıkan engelleri kendileri aşamaz hale geldiklerini söylüyor. Geçmişin sert, otoriter ve kuralcı ana-babaları nasıl oldu da yumuşacık oldular bilinmez ama b u kuşağın ebeveynleri çocuklarının önlerine çıkan engelleri ortadan kaldırarak, onların hayatını mümkün olduğunca kolay bir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu ne kadar doğru düşünmek gerekli.!!! Ben ve benim gibi çalışan anne babalar yoğun iş yaşamları nedeniyle çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamanın sıkıntısı içinde. Bu sebeple beynimize psiko

Mutlu olan çocuk Başarılı olacak çocuk görüşündeyim.

  Çocuklarımızı ağlatmasak ne güzel olur değil mi?   Oğlumu bugüne kadar ödül / ceza yöntemiyle ya da korkutarak büyütmedim… Uzmanlarda bu konuda çelişiyor. Bazı uzmanlara göre çocuğun hatasını anlaması için ceza verilmeli, bazılarına göre ödül ve ceza sisteminin hiç işe yaramadığı aksine çocukların olumsuz davranışlarını bireye daha çok yerleştireceğini söylüyorlar. Ben çocuk gelişimi uzmanı değilim sadece farklı görüşleri olan uzmanların kitaplarını okuyorum ve kendime göre doğru olan davranış biçimini belirlemeye çalışıyorum. Benim tek bir amacım var Çınar’ın herşeyden önce hatta benden öte bile mutlu olması. Zaten tüm anneler böyle değil midir? Tabi ki bende zaman zaman sinirleniyorum, kızıyorum oğluma, ama nihayetinde kızdığım için özür dileyebiliyorum. Sonuçta ne olursa olsun Çınar da bir birey ve annesinin de kendisi gibi hata yapabileceğini biliyor.

Annelik Serüveni 14. Hafta

Güzel yüzüyle karşılaşınca yaşayacağınız mutluluğun tarifi olmayacağını size anlatmayacağım. Tarifi zor duygular herkese göre değişiyor tabi. Şimdiden kime benzeyecek diye düşünmeyin. Zaten eşsiz bir bebekle karşılaşacaksınız. Bu hafta bebeğiniz o minik gözlerini kısabilir, kaşlarını çatabilir, yüzünü ekşitebilir, çişini yapabilir ve büyük bir ihtimalle baş parmağını bile emmeye başlayabilir. Beyin uyarıları sayesinde yüzünde küçük mimikler oluşturabilir ve yüzü bir ifadeden başka bir ifadeye bürünebilir. Böbrekleri çalışır vaziyette hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup, idrar yoluyla çıkartıyor. Artık çişini bile tutabilir.   Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor.