Ana içeriğe atla

Annelik Serüveni 14. Hafta


Güzel yüzüyle karşılaşınca yaşayacağınız mutluluğun tarifi olmayacağını size anlatmayacağım. Tarifi zor duygular herkese göre değişiyor tabi. Şimdiden kime benzeyecek diye düşünmeyin. Zaten eşsiz bir bebekle karşılaşacaksınız. Bu hafta bebeğiniz o minik gözlerini kısabilir, kaşlarını çatabilir, yüzünü ekşitebilir, çişini yapabilir ve büyük bir ihtimalle baş parmağını bile emmeye başlayabilir. Beyin uyarıları sayesinde yüzünde küçük mimikler oluşturabilir ve yüzü bir ifadeden başka bir ifadeye bürünebilir. Böbrekleri çalışır vaziyette hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup, idrar yoluyla çıkartıyor. Artık çişini bile tutabilir.  Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor.
Bu ay anneler için çok daha önemlidir. Niye mi? Cinsiyetini öğrenip, artık ismi ne olsun çalışmalarına başlayacağınız ve tabi en mükemmel olanı da hareketlerinizi hissedeceğiniz haftalara girmiş oluyorsunuz. Eğer sizin bebeğiniz de Çınar kadar inatçı ise cinsiyetini göstermeme kısmında 4. Ayı bu konuda es geçmiş olacaksınız. Gerçi çin takvimi ve karnımın genişliğinden benim çoktan kız çocuk sahibi olacağım hükmüne varılmış olunsada babasının içinden geçen gerçekleşmişti. Şimdi yazarken düşünüyorum da oğlum değilde kızım olsaydı ne değişirdi hayatımda; sanırım pembeler, morlar bol bebekli taçlı, tokalı işlerler uğraşacaktım J Bizde olay net. Oğlun varsa anne baba; at olur dıgıdık yapar, bol güreşilir, bol yarışır. Bebekken ise yanakları öpülmekten kızaran bir bebek olarak büyüyecektir. Severken azıcık keyfini çıkaracağız bu bizim en doğal hakkımız…
Eğer bu ay ultrasona girdiğinizde muhtemelen bebeğinizi baş parmağını emerken göreceksiniz. Bebeğinizin boyu gittikçe uzuyor ve şu anda başından poposuna kadar boyu tam 8.75 cm, yani bir kivi kadar oldu bile. Vücudu kafasına göre daha çok büyüyor ve boynu da bedeninden giderek ayrılmaya başladı. Bu haftanın sonu itibariyle, kolları vücuduna göre orantılı bir uzunluğa ulaşacak.  Tüm vücudunu kaplayacak olan, lanugo denilen çok ince, yumuşak bir tüy tabakası oluşmaya başladı. Karaciğerleri de safra üretmeye başladı ki bu her şeyin doğru çalıştığına bir işarettir ve dalağı da alyuvarların üremesine katkı sağlamaya devam ediyor. Minik boksörünüzün elleri ve ayakları ne kadar esnek ve aktif olmaya başlasa da, siz henüz onun küçük tekmelerini ve kıpırdanmalarını hissetmeyebilirsiniz.
Enerjiniz yavaş yavaş dönüyor, göğüslerinizin ağrısı azalıyor ve midenizin bulantıları gittikçe seyreliyor olabilir. Eğer öyle değilse, panik yapmayın, en kısa zamanda normale döneceksiniz. Tabi az da olsa bulantıları birkaç ay daha devam edecek olan o şanssız kadınlardan değilseniz! Rahminizin başı, kasık kemiğinizin birazcık üstüne geldi. Bu da yavaş yavaş büyüyen karnınızı belli etmeye başlar. Karnınızın büyümesi belki büyük bir heyecan. Sizin ve ailenizin bir bebek beklediğinizin gözle görülür bir kanıtı artık. Bu muhteşem zamanı planlamaya, hayallemeye ve keyfini çıkarmaya biraz zaman ayırmalısınız. Şu andan itibaren kaygı ve endişe duyuyor olmanız da çok normal ama kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya odaklanmalısınız.
 
Round Ligament ağrısı nedir?
Rahminizin büyümesinin muhtemel yan etkisi olarak gözlemlenen “Round Ligament” ağrısı; karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir. Şuan rahminiz kalın bağlar tarafından desteklenip yerinde tutuluyor. Rahminiz büyüdükçe, bağlarınız da uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak için uzar ve incelir. Uzayan ve çekilen bağlarınız da karnınızda hissettiğiniz keskin acıya neden olur. Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde, öksürdüğünüzde veya aniden yerinizden kalktığınızda bu ağrıyı daha çok hissediyor olabilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz rahat bir oturma pozisyonunda dinlenmenizi öneririz.
K Vitamini takviyesi zamanı
K Vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir. Vücudunuz fazla K Vitamini rezervlerini karaciğerde muhafaza eder bu nedenle az miktarda tüketilmesi gerekir. Fakat eğer bebek anne karnındayken yeterli K Vitamini alamıyorsa, doğumdan sonra nadir görülen bir kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K Vitamini toksik olabileceğinden takviyeler yerine, K Vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilir.

 K vitamini içeren besinler: Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Sebze yağları, soya yağı, Yumurta, Yağsız et, Süt ürünleri

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siz de Karküreyici Ebeveynlerden misiniz???

        Avustralyalı tanınmış çocuk psikoloğu Dr. Michael Carr-Gregg’e göre helikopter ebeveynliğin bir anlamda daha ileri bir versiyonu olan ve çocuklarının önüne çıkan her tür zorluğu ortadan kaldıran “kar küreyici” ebeveyn nesline geçtiğimizi söylemekle kalmayıp, bu konuda bizleri uyarıyor. Dr. Michael Carr-Gregg, X Kuşağı ebeveynlerinin çocuklarının hayatını çok kolaylaştırdığını, böylece çocukların karşılaştıkları problemleri kendileri çözemez ya da önlerine çıkan engelleri kendileri aşamaz hale geldiklerini söylüyor. Geçmişin sert, otoriter ve kuralcı ana-babaları nasıl oldu da yumuşacık oldular bilinmez ama b u kuşağın ebeveynleri çocuklarının önlerine çıkan engelleri ortadan kaldırarak, onların hayatını mümkün olduğunca kolay bir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu ne kadar doğru düşünmek gerekli.!!! Ben ve benim gibi çalışan anne babalar yoğun iş yaşamları nedeniyle çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamanın sıkıntısı içinde. Bu sebeple beynimize psiko

Mutlu olan çocuk Başarılı olacak çocuk görüşündeyim.

  Çocuklarımızı ağlatmasak ne güzel olur değil mi?   Oğlumu bugüne kadar ödül / ceza yöntemiyle ya da korkutarak büyütmedim… Uzmanlarda bu konuda çelişiyor. Bazı uzmanlara göre çocuğun hatasını anlaması için ceza verilmeli, bazılarına göre ödül ve ceza sisteminin hiç işe yaramadığı aksine çocukların olumsuz davranışlarını bireye daha çok yerleştireceğini söylüyorlar. Ben çocuk gelişimi uzmanı değilim sadece farklı görüşleri olan uzmanların kitaplarını okuyorum ve kendime göre doğru olan davranış biçimini belirlemeye çalışıyorum. Benim tek bir amacım var Çınar’ın herşeyden önce hatta benden öte bile mutlu olması. Zaten tüm anneler böyle değil midir? Tabi ki bende zaman zaman sinirleniyorum, kızıyorum oğluma, ama nihayetinde kızdığım için özür dileyebiliyorum. Sonuçta ne olursa olsun Çınar da bir birey ve annesinin de kendisi gibi hata yapabileceğini biliyor.